torsdag 20 mars 2014

Populärmusik från Vittula

Kulturmöten/kulturkrockar och hybriditet

Kulturmöten och kulturkrockar känns det som att människor i det här samhället får vara med om ofta. De bor i en liten stad som verkar ganska isolerad från resten av världen vilket också bidrar till att dessa möten/krockar blir extra stora när de väl sker. Mannen från Afrika är bara ett exempel. Det har inte undkommit någon att han är i staden och kyrkan som han besöker är full jämfört med vanliga söndagar då endast en liten grupp med människor kommer dit. Alla kommer dit, bara för att få se honom och för att se det som är så annorlunda jämt emot vanligheten.
"Man undrade om han var riktigt svart, kolsvart, som jazzmusikerna på skivomslagen. Eller var han kanske bara brunaktig?" (sida 33).
Ett annat exempel är när Niilas släkt kommer upp till Pajala för att fördela arvet efter farmodern som nyligen har dött. Alla reser från olika länder med partners som har andra ursprung än svenskt. När fördelningen ska ske blir det problem då farmodern påstått att man måste vara troende för att få ta del av det, och alla påstår att just deras tro är den rätta. Det skapas stora konflikter med hur fördelningen ska ske och inget slutar riktigt bra. Detta är ett typiskt exempel på en kulturkrock.

Den yngre kretsen verkar vara mer mer öppen för andra kulturer och där skapas därför inte heller lika många krockar mellan kulturer. Däremot är kulturmöten då något som blir vanligare i det här umgänget. Beatlesmusiken fascinerar verkligen Niila och Matti och de blir dessutom mycket berörda och påverkade av den och verkar tycka om moderna saker som detta. Detta tycker jag till och med kan räknas som hybriditet då musiken från en annan kultur verkligen påverkar dem. I allmänhet tycker jag tt det är mycket svårare att hitta exempel på hybriditet bortsett från blandningen mellan "den finska" och "den svenska" kulturen då jag som sagt tycker det känns mycket som att de lever ganska isolerat i sitt lilla samhälle.

Allt utanför kulturen i Pajala verkar locka mer då alla även försöker komma därifrån, speciellt de unga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar